Tale ved Furesø havnefest – Furesøbad den 28. maj 2010


Det er mig en stor glæde og ære at kunne åbne Furesø Havnefest, som igen i år er arrangeret af Lions Club Værløse

Jeg deltog for nogle møder siden i et Lions Club møde, hvor vi talte om arrangementet og muligheden for en regnvejrsgaranti. Kommunen kan meget – specielt med et nyt Byråd – men vi er endnu ikke herrer over vejret…

Ikke desto mindre har vi krydset fingre, og det ser ud til at have hjulpet: I hvert fald er det tørvejr nu, og der er udsigt til sol hele dagen i morgen

Havnefesten holdes i år for 3. år i træk. Der er nærmest blevet en tradition at holde denne Furesø forårsfest.

Det er ingen hemmelighed, at Furesø er en sammenlægning mellem to kommuner – Farum og Værløse – og at sammenlægningen ikke var uden problemer.

Men nu – efter den første svære sammenlægningstid – er vi én kommune. Sådan føler vi i Byrådet. Det er afgørende vigtigt, at borgerne lærer hinanden at kende på tværs af Fiskebækken. Og her er Furesø havnefest en rigtig god måde at ryste kommunen sammen på.

Furesø er en kommune med mange udfordringer. Vores økonomi er mere end anstrengt. Vores gæld pr. indbygger overgås ikke af andre kommuner. Faktisk skal vi helt til Island for at finde noget lignende.

Vi skal stå sammen i Furesø for at rette økonomien op. Vi skal stå sammen i forhandlingerne med regeringen ved genforhandling af Furesøaftalen, så vi kan få en bæredygtig økonomi. Men hvis det lykkes os at stå sammen, ja så er Furesø også en kommune med uanede muligheder. Vi har den smukkeste natur og den bedste beliggenhed, man kan forestille sig. Men vigtigst af alt: Vi har de dygtigste, mest engagerede, medlevende og hårdtarbejdende borgere, man kan ønske sig.

Når vi nu skal åbne en havnefest, er det nærliggende at citere admiralens vise: ”Stå aldrig til søs, lad de andre stå – så ender du med kors og bånd og stjerner på”. Sådan gør vi ikke i Furesø. Vi ved godt, at ingenting kommer af ingenting. Vi har dyrekøbte erfaringer med varm luft og store armbevægelser. Vi er klar over, at vi alle skal smøge ærmerne op og arbejde positivt med, hvis vi skal få Furesø bragt på ret kurs.

Vi er meget privilegerede med det engagement og det arbejde, som borgere og frivillige foreninger lægger for dagen for at gøre Furesø til et bedre sted at leve.

I andre kommuner ville en årlig havnefest være en kommunal opgave. I Furesø har en frivillig forening – Lions Club – taget udfordringen op.

Det er et kæmpe arbejde, at arrangere en sådan fest – eller festival, som det vel nærmest er – for børn, unge og voksne. Programmet er et overflødighedshorn med tivoli, sang, musik, dans, boder, mad og drikke.

Overskuddet fra Furesø Havnefest går ubeskåret til humanitært arbejde i lokalsamfundet. Ikke nok med at Lions Club lægger en masse arbejde for at skabe en fest og en fælles oplevelse for Furesø. Overskuddet fra alt dette arbejde bliver kanaliseret ud til velgørende formål.

Det er alt ære værd. Lad os sammen give en stor hånd til de mange frivillige i Lions Club for at have gjort Furesø havnefest mulig.

Rigtig god fest