Sankt Hans tale 2010


Over alt i landet samles i aften børn og voksne, unge og ældre for at nyde midsommer og samværet om bålet, se heksen gå til i flammerne og hylde landet med Drachmanns smukke midsommervise.

”For den skønneste krans er dog din sankte Hans, den er bundet af hjerter så varme, så glade”.

Vi glæder os over at kunne være sammen i sommernatten, nyde at alt er sprunget ud, og at varmen og solen omsider er her.

Sankt Hans er midsommer og den næsten berusende glæde over, at lyset har fortrængt mørket. De kolde korte, mørke dage er lagt bag os for en stund.

Formålet med Sankt Hans bålet er at glædes over lyset og markere, at vi sammen kan skræmme ondskab, fjendskab og dårligdomme væk.

”Mod ufredens ånd, over mark over strand vil vi bålet på fædrenes gravhøje tænde”, synger vi i midsommervisen.

Sankt Hans indbyder i høj grad til at tale om alt det, vi kan samles om. Om de værdier, det er vigtigt for os at forsvare. Og her er heldigvis meget mere der samler, end der deler os. Vi ønsker, at vores børn kan vokse op i tryghed og blive godt rustet til fremtiden. Vi ønsker demokrati og frihed, hvor meninger kan brydes i gensidig respekt. Vi ønsker at bevare den smukke natur, vi lever midt i.

Det er ikke så svært – og så alligevel for.. ”Hver by har sin heks og hvert sogn sine trolde”.

Vi har i Furesø kommune haft vores at slås med – og vi har brugt rigeligt af tid til at slås med hinanden. Vi har vore hekse og trolde. Men vi har også viljen, troen, håbet og modet til at kæmpe os fri af fortidens forbandelser, trolderi og nærmest forheksende store gæld.

Vi står sammen som kommune, ”..og med sværdet i hånd skal hver udenvælts fjende beredte os kende”.

Helt så dramatisk foregår det dog ikke, når vi forhandler med Indenrigs- og Sundhedsministeriet om kommunens økonomi. Vi er rustet til tænderne – ikke med sværd – men med gode argumenter for at staten må bære deres del af ansvaret for den gældsfælde, som Furesø står i.

Heldigvis får flere og flere øjnene op for, at Furesø ikke bare er en kommune ramt af fortidens trolderi. Vi er også en kommune med fantastiske muligheder, hvis vi formår at stå sammen og kæmpe os ud af gældsmørket.

Vi har et godt samarbejde i det nye byråd. Vi står sammen i det hårde arbejde med at få styr på vores økonomi, og vi er enige om at udnytte de mange muligheder for at gøre Furesø til en endnu bedre kommune at være borger i.

I aften er vi samlet ved den sø, der har lagt navn til vores nye kommune. Vi står midt i den skønneste natur. Midt i mellem Værløse og Farum. Lige midt i Furesø Kommune. Vi har valgt at bo her, netop fordi omgivelser betyder noget for os. Her cykler, løber, ror og sejler vi. Mange af os er netop flyttet hertil på grund af den storslåede natur og de mange muligheder for at udfolde sig udendørs.

Men ét er naturen – noget andet er hvordan vi har det sammen – os, der har valgt at bo midt i herlighederne.

Her i Furesø er vi begunstiget af at have de mest engagerede, flittige og dygtige borgere i hele kongeriget.

Vi har ca. 300 frivillige foreninger i kommunen med tilsammen omkring 20.000 medlemmer. Og lige her, hvor vi står, er fire foreninger med i alt 850 medlemmer samlet om deres sø-sport – nemlig kajak, roning, sejlsport og surfing. Løbeklubben starter deres løbeture herfra og ud i skoven. Om sommeren arrangerer Farum Volleyballklub beachvolley på stranden.

Borgere og organisationer løser i fællesskab opgaver, som kommunen aldrig ville have haft mulighed for at løse alene.

Vores unge ledere og instruktører får mulighed for at prøve kræfter med store opgaver som samarbejde, planlægning, lederskab og udvikling. Det er kompetencer, de kan bruge her og nu til glæde for alle vores aktive foreningsmedlemmer, men det er også noget de tager videre med sig til gavn for deres og vores fremtidige liv.

Der har været nok ufred i Furesø. I aften lyder det: ”Vi vil fred her til lands – Sankte hans, Sankte hans. Den kan vindes hvor hjerterne aldrig bli´r tvivlende kolde”.

Lad os nyde bålet og fællesskabet. Lad os hjælpe hinanden med at holde hjerterne varme, hovedt koldt og troen på fremtiden lyslevende.

Rigtig god sommer og god Sankt Hans

Ole Bondo Christensen