Drømmen om Hjortøgård


Furesø er fuld af engagerede borgere med idéer til at gøre Furesø endnu bedre. Jeg mødte nogle af dem i dag på Hjortøgård, der er en af de gamle gårde tæt ved Laanshøj, Kirke Værløse. Hjortøgård er opført i 1850 og har i en årrække været brugt af Forsvaret som del af Flyvestation Værløse. Gården, der i dag ejet af Realea, står nu ubrugt hen og forfalder. En borgergruppe foreslår, at gården omdannes til en naturstation placeret midt i naturen omgivet af Præstesø, Søndersø og de store vidder ved den gamle flyvestation. Idéen er, at stedet kan bruges som udgangspunkt for borgernes oplevelser i naturen, som beskyttet værksted for voksne handicappede og som udflugtsmål for børneinstitutioner fra Furesø og andre kommuner. Initiativtagernes første store udfordring er at rejse midler til en meget omfattende renovering af bygningerne. Furesøs økonomi gør det ikke muligt at bidrage med kontante midler – desværre. Pengene må initiativtagerne søge i fonde og andre steder. Men Furesø Kommune kan evt. støtte projektet på anden måde. Det vil vi nu drøfte videre med initiativtagerne. Under alle omstændigheder skal der lyde et tak til initiativgruppen for gode idéer og en stor frivillig indsats. Du kan læse mere om projektet på:

www.hjortoegaard.dk

 • Anna Bodil Hald

  Dejligt, hvis Hjortøgaard kan blive til naturcenter. Det er så lige i tråd med Præstesøfredningen. Realea kan ikke trække penge ud af området. Hjortøgaard og alle de grønne områder uden for byzoneområdet ved Nordlejren (lokalplan 72) ligger kun beboerne i Nordlejren og ’Kuben’/ Realea/ Boligejendom Aps eller hvad de nu kalder sig til last. De skal betale for vedligeholdelse af de grønne områder. Det koster. Lige nu mærker Realea det ikke, da Naturplejelaug Laanshøj, Koklapperne og Furesø kommune sammen passer områderne gratis. Salg af huse i Nordlejren fremmes sikkert af, at beboerne kan nyde vore dyr, og at dyrene holder kæmpe bjørneklo under kontrol i området. Kan man sælge huse midt i et område domineret af kæmpe bjørneklo? Nej vel. Vores naturpleje har derfor skabt en merværdi for Realea.
  Jeg har talt med mange beboere fra Nordlejren, som går tur ned forbi vores dyr. Jeg ved derfor, at mange beboere nyder vores dyr og den natur, vi har genoprettet. Kommunen vil gøre Realea en stor tjeneste ved at befri dem for disse grønne områder og Hjortøgaard. Realea har ikke én m2 boligmulighed i Hjortøgaard (det sørger fredningen og landzoneloven for).
  Heller ikke de barak- og maskinhuse, der ligger ved den store P-plads, rummer boligmulighed. Så dem kan Realea lige så godt afstå inkl. P-plads.

 • Lone Christensen, Annexgårdsvej 6-Kirke Værløse-

  Hej jeg har gennem årene fulgt Hjortøgård på afstand og syntes det er vildt ærgeligt at der ikke sker noget der,men det tror jeg nu på snart vil ske noget,det er frygtelig ærgeligt at se den forfalde så meget, jeg har også været der i dag,da jeg kørte hjem tænkte jeg på at kunne man finde nogle penge fra evt.fonde o.l. så tror jeg at det kan betale sig at sætte /renovere den,det kunne sagtens være et projekt arbejde med unge på de tekniske skoler og lokal håndværker som har ildsjæl,det vil også gavne beskæftigelsen.
  Ved en renovering af gården,så beholder man også husets sjæl,og man bevarer det oprindelige historiske byggeri,og faktisk for de samme kr.som det vil koste at bygge nyt.
  Lad os komme igang.
  Venlig hilsen fra Lone Christensen Socialdemokratiet i Furesø