Dansk humor og svensk kunst i Farum Kulturhus


Velkommen til denne dobbelt fernisering i Kulturhuset:

I Galleriet udstiller billedkunstner Henriette Lorentz og keramiker Ginette Wien under overskriften ”Bestiarium”, der kommer kommer af det latinske Bestia – dyr. Bestiairium er en samling moralske dyrefabler fra den tidlige middelalder, som blev benyttet, fordi det var mindre risikabelt at udtrykke sine meninger og kritik af magthaverne, hvis det skete i overført betydning. (En lille strøtanke kunne være, at EU-professor Marlene Wind måske ikke var blevet et offer for Pind og Kjærsgård, hvis hun have udtrykt kritik af den øgede grænsekontrol gennem en dyrefabel).

Udstillingen Bestiarium i Farum Kulturhus er humor og fabulerende figurer. Glæde, leg bobler ud af lærredet og leret, og det ses tydeligt, at de to kunstnere har det sjovt, når de er sammen. Wiens finurligt dyrefigurer spiller lystigt op mod Lorentzs farvemættede og detaljerige malerier. Der dannes bro mellem de to medier; værkerne klinger i samme toneart.

Så vender vi os mod den anden del af den dobbelte udstilling: Tekstilkunstneren Anette Ericson og keramiker Susan Brännström har trodset den øgede grænsekontrol og taget turen over sundet for at udstille deres værker i Gallerigangen. De to kunstnere har til denne udstilling samarbejdet om et møde mellem tekstil og keramik i et samspil mellem kontraster, det bløde og det hårde, det blanke og det matte. Inspirationskilden er den fælles kærlighed til naturen og enkeltheden i udtrykket. Gennem værkerne formidler de skaberglæde, oplevelser og tid til eftertanke.

Nu er de fire kvindelige kunstnere samlet  i Farum i en eventyrlig udstilling

Stedet og tidspunktet er velvalgt. I dag afholder Integrationsrådet arrangementet ”Hele verdenen i Furesø” – her i Kulturhuset.  De to udstillinger er i høj grad med til understrege glæden ved det farverige og mangfoldige.

Samtidig med udstillingerne af de 4 kvindelige kunstnere er der i Kulturhuset en udstilling over kvindelige tennisspillere i 100 år. Man skulle næsten tro, at Zanne Jahn har ønsket en forsinket markering af kvindernes internationale kampdag den 8. marts.

Set ud over min egen næsetip er den dansk-svenske udstilling med fabeldyr og fantasier også velvalgt. Min svigerdatter er svensk, og jeg er lige blevet bedstefar til et dansk/svensk barnebarn. Og det er i sandhed et farverigt og grænseoverskridende eventyr

Velkommen til udstillingen. Gå ind og nyd farverne, fablerne, formerne, friheden, fantasien, finurlighederne og – undskyld udtrykket – fandenivoldskheden her i Farum Kulturhus.