Studenten er løs!


Kære studenter, forældre, søskende, bedsteforældre, kammerater og lærere!

På vegne af Furesø Byråd vil jeg gerne give Jer et kæmpe tillykke med den store dag.

I har fået jeres eksamen, karakterer og huer. Om lidt får I også beviset på, at I har kunne stå al arbejdet igennem, overvundet alle timerne foran bøgerne, og alle eksamensnerverne.

Min datter, Ida, blev student i mandags. Hun var jublende glad over at det var overstået, og over at det var gået godt. Men hun var også jublende glad for de tre år hun nu har med sig af oplevelser, kammeratskab og lærdom.

I år er det 35 år siden jeg selv blev student.  I parentes bemærket kan jeg huske, at der til min translokation også var inviteret nogle 35 års jubilarer. Dengang undrede jeg mig over, hvad de ældre mennesker dog lavede her, og om man ikke kunne have lavet et arrangement for dem på ældrecenteret i stedet. Men selvom det er 35 år siden, kan jeg stadig huske den berusende følelse af frihed og den umættelige appetit på livet. Verden lå åben, og alt var muligt.

Den følelse har I også inde i Jer – hold fast i den, også når hverdagen tager fat, som hverdage har det med at gøre.

Se jer omkring. I har været på en fantastisk rejse med andre unge mennesker, som I vil huske resten af livet.

I har lært om fotosyntese, differentialregning, og den franske revolution.

Noget af det vil hænge ved, andet er allerede væk med de hjerneceller, der er forsvundet efter de sidste par dages fester.

Men jeres slid har ikke været forgæves. I har lært at lære.

Heraklit – en klog gammel græker, der levede for ca. 2.500 år siden – sagde: ”Alt flyder”. Og det var ikke den hjemmelige politiske situation eller den græske finanskrise, han havde i tankerne. Han sagde også, ”man kan ikke bade i den samme flod to gange”. Når man kommer næste gang, er vandet skiftet ud. Alting forandres hele tiden. Det eneste, der er sikkert, er at intet er sikkert. Det gjaldt dengang, men det gælder endnu mere i dag. I er pisket til at uddanne og udvikle Jer resten af livet for at holde trit med forandringerne i livets flod, og for at få indflydelse på, hvor den flyder hen. Med de seneste tre år i bagagen står i rigtig godt rustet til favntaget med floden.

Furesø har brug for unge mennesker som jer. Danmark har brug for jer. Verdenen har brug for jer. Fremtiden venter jer.

Alle nye generationer må stille sig det spørgsmål ”Hvordan bidrager vi til, at den verden vi efterlader til vores børn, er en lille smule bedre, end den verden, vi selv er vokset op i”. Hver generation må gå ind i deres tid og tage fat på den tids udfordringer. Jeres forældre og bedsteforældre har opnået teknologiske og medicinske landvindinger, der gør hverdagen lettere for de fleste. Fred og demokrati har vundet udbredelse gennem internationalt samarbejde. Kvindernes ligestilling er blevet markant forbedret. Men der er stadig udfordringer for jer at tage fat på: Demokrati og menneskerettigheder, klima, fattigdom, ulighed, det arabiske forår. Verden er som altid i en brydningstid. Gå ud og bryd med.

Talent forpligter, siger man. I skal tage vare på jeres talent, udvikle det og bruge det til gavn for jer selv og jeres fremtid. Vent ikke på, at nogen kommer og gør det for jer. I er den fremtid, vi har ventet på.

I lever i en tid, som nogen siger er mere præget af individualisme end tidligere. Det tror jeg ikke. Jeg tror, at unge mennesker i dag ønsker en meget stor grad af personlig frihed. I ønsker plads til at udvikle jeres talenter, og det er godt. Men I ønsker også at være en del af fællesskabet. Friheden til bare at være sig selv, og være sig selv nok, er der ikke meget ved i længden. ”I am, because we are”, har Madonna sagt. “Jeg er noget fordi vi sammen kan gøre en forskel”. Og det er jo egentlig ganske godt ramt af en ældre popdiva.

Og husk, at man udfylder en lige vigtig rolle i samfundet og i samtiden, hvad enten man er biokemiker, bager eller borgmester, så længe man er sig selv og tro med det, man tror på.

I dag er en lykkelig dag, og en dag for glæde, højtid, fest og ballade. Hav en dejlig dag mellem bøgegrene og balloner, tag danseskoene på, giv den maks. gas på Williams Plads, og videre ud i livet.

Nyd det nu, det fantastiske liv. Rigtig god fornøjelse og endnu engang: Tillykke.