Rejsebrev fra Hasret Cetinkaya


Hasret er en ung pige fra fra Furesø, der har gået på Stavnsholtskolen og som nu læser jura på Københavns Universitet. Det seneste halve år har Hasret været udvekslingstudent i Montreal. Her følger hendes seneste rejsebrev

I får nu en sidste opdatering fra Montreal inden rejsen til de varmere himmelstrøg begynder.

Eksamensperioden er nu ovre! Pyha. Sidste eksamen blev afleveret i går – en 48-timers. De sidste uger har været virkelig intense, stort pensum og mange eksamener med jævne mellemrum. Afslutning af eksamenerbetyder desværre også, at enden på studieopholdet er nået.

Eksamenerne her varer typisk tre timer, spørgsmålene er meget abstrakte og består både af fact-patterns og en essay del. Det har været noget udfordrende at skulle forberede sig, når man ikke har vidst, hvad der rigtig ventede en.
Det er lidt morsomt, at vi trods det lille antal af danske jurastuderende har formået at gøre os bemærket – underviserne har i hvert fald godt kunne lide at referere til Danmark. Man skulle desuden ikke tro, at så mange havde en forbindelse til Skandinavien her, men mange canadiere har en connection til vikingerne!

Det har været meget lærerigt at opholde sig her, ofte udfordrende, og derfor sætter vi nok mere mere pris på arbejdsbyrden hjemme i Danmark, når vi kommer tilbage. Jeg tror ikke, at vi kan prale af at have slappet af og lavet ingenting, men det er også dejligt, at vi går herfra med en følelse af stadig at være forelsket i Montreal og følelsen af, at det er gået stærkt.
Der er mindre end 4 timer til afgang herfra, hvilket er rigtig trist. Jeg kommer til at savne det, især alle de søde mennesker, som vi har været heldige at møde.

Jeg må indrømme, at selvom det franske fyldte meget i starten af opholdet, så har jeg fået en helt anden indstilling til sprogbarrieren, især undervejs i undervisningen. Jo mere på fransk, jo mindre jeg skulle tage stilling til:)!

På det sidste har den stået på gensynsmøder med folk her og på pakning til Sydamerika. Jeg har siden sidste update været en tur til Miami med en veninde fra Danmark og en kort tur til skiresortet Mont Tremblant.
Miami var Miami! Meget amerikansk med kæmpe biler på fladt land, mellemøstlig inspirerede huse og spansktalende mennesker.
Silikone, guldtænder og paryk var desuden nærmere normen end undtagelsen. Tiden i Miami gik bl.a. med South Beach, delfinshow i Seaquriaum og besøg hos Miami Ink og Ami. Herudover havde vi tur til Key West, som er fantastisk hyggeligt, meget turistet og meget varmt:) Vi fik oplevet Ernst Hemingsways hjem, hvor han tilsyneladende har en gravplads for alle sine afdøde katte i haven.
Miami bød ikke på mange kulturelle oplevelser, selvom vi prøvede. Vi fik set Little Havanna, som viste os en anden side af Miami, der adskilte sig væsentligt fra South Beach området! Jeg var meget overrasket over antallet af hjemløse, hvor spanskspræget det var og ikke mindst, hvor mange jøder der bor i Miami.

Vi bør forresten overveje om ikke nummerplader i Danmark skal have et andet indhold end blot tal. Nummerplader i Miami har alle ‘Sunshine State’ skrevet og i Quebec ‘Je me souviens’ (I remember). Der er vist ikke helt enighed om fortolkningen af Je me souviens, men den udbredte forståelse er vist, at man husker og værdsætter de franske rødder, og desuden at man er et erobret folk.

Turen til Mont Tremblant gik gennem mange små byer i Quebec, så en slags roadtrip med bussen kan man måske kalde det?! Mont Tremblant er et meget populært skiresort i området, ret lille med stort bjerg og hyggelige forretninger. Jeg stod ikke på ski, så efter at have set byen og taget liften på bjerget, hvilket var gjort på imponerende kort tid, selvom jeg tog små skridt, så tilbragte jeg tiden på cafe med et blad – dejligt afslappende:)!

Her i Montreal har jeg foruden læsningen været til koncert med Jay-Z og Kanye West, hørt musik på musikkonservatoriet og nydt en del aftener på skolens bibliotek:).

Selvom det tog lidt tid at holde af Montreal, så har de sidste to måneder været uforglemmelige. Vi rejser herfra med en følelse af, at dette studieophold har været den største og mest udfordrende oplevelse. Opholdet har sat mange ting i perspektiv, og vigtigst af alt lært os at håndtere udfordringer.

Jeg vil varmt anbefale at I får besøgt Montreal – udover at være en fed by, så er menneskerne meget åbne og varme.

Jeg tager herfra om lidt, når backpacken er pakket. Klædt på med salsarytmer, så jeg er lidt forberedt til oplevelserne i den anden del af Amerika. Første stop er Costa Rica i en uges tid, og dernæst Inkatrail og saltørken i Peru og Bolivia.

Tak fordi I gad at læse med, jeg glæder mig til at se jer alle igen i februar:)!

Rigtig god jul og godt nytår!