Spejder for en formiddag


I 1970 deltog jeg i min første korpslejr i Holstebro. Jeg talte med en gammel spejderkammerat om det forleden, og vi mindedes eventyret, fælleskabet, lejrbålene og mødet med de udenlandske spejdere, som noget særligt eksotisk.  Nu – 42 år efter – var jeg atter på spejderlejr i Holstebro med 35.000 deltagere fra hele verden. Jeg var inviteret af spejdergrupperne i Furesø, der i Holstebro er repræsenteret med 400 spejdere fra alle syv spejdergrupper i kommunen. Furesøspejderne havde sammensat et fornemt program for mig med lege og rundtur på de enkelte gruppers lejrpladser. Jeg blev iklædt en original blå/grøn spejderuniform med alle Furesøs spejderflokkes navne på; en særlig borgmesterkæde knyttet af tovværk og et særligt halstørklæde. Glæden over at være på lejr lyste ud af øjnene på alle de spejdere, jeg mødte. At være spejder handler om kammeratskab, at løse opgaver sammen og at opleve naturen tæt på. Alle skal være med og alle skal bidrage, før en spejdergruppe fungerer. Efter besøget hos Furesøspejderne var der et seminar om frivillighed. Furesøs tidligere kommunaldirektør, Klaus Maigaard, indledte diskussionen og sagde bl.a. at det frivillige arbejde, som eksempelvis spejderbevægelsen, giver fællesskaber, hvor alle kan være med. At være spejder er ikke at ligne med “Stjerne for en aften” eller “Robinson”. Man bliver ikke sendt hjem for at synge falsk ved lejrbålet, som Klaus Maigaard udtrykte det.
Tak til Furesøspejderne for en dejlig dag i Holstebro.
Læs mere om lejren her