FuresøHistorien – læs den før din nabo


Furesø har fået sin helt egen historiebog. En lokal Danmarkshistorie, der dækker perioden fra istiden frem til 1660. Bogen blev afsløret i dag. Jeg har smuglæst i bogen og holdt følgende tale ved dagens reception på Mosegården. Læs her, hvor du kan købe bogen.

Tale ved udgivelsen af ”FuresøHistorien” den 2. December 2012

I dag er det 1. søndag i advent – starten på et nyt kirkeår. Vores lokale præst fra Stavnsholtkirken, Ulla Salicath, sagde ved dagens prædiken, at “alt nyt tager sin begyndelse i det, der var”. Sikkert er det, at samtiden og fremtiden tager form af fortiden. Derfor er det også så vigtigt at kende til tiden før vores. Og derfor er bogen om ”FuresøHistorien” en gave til alle os, der tager del i livet her på egnen – i den tid vi nu lever i.

Med inspiration fra Christian Winters sang, ”Flyv fugl flyv over Furesøens vande”, står der i bogens indledningen, at forfatternes intention er at ”iklæde sig et lagtidslevende væsens fjerdragt og overflyve Furesøegnes 15.000  årige historie”. Det er en svær opgave, men I er kommet rigtig godt af sted med det.

Omslaget på bogen er et billede af Claus Ørntofts smukke skulptur ”Udsyn”, der med ryggen mod Fiskebækken skuer ud over Furesø. Skulpturen kan tolkes som et fortidsvæsen, der har set de første jægere dukke frem på Furesøegnen for 15.000 år siden. Men skulpturen skuer samtidig ind i fremtiden – deraf navnet ”udsyn”.

Når man dykker ned i bogen bliver man straks grebet af den spændende fortælling om, hvordan Furesøs smukke landskab er formet af is og smeltevand: Tunneldale, morænebakker, smeltevandsaflejringer, dødishuller.

Jægerstenalderen varede i knapt 10.000 år. Fra 13.000 år før vor tidsregning (f.v.t.). Tænk jer, at der er fundet en spydspis af flint ved Værebro å, der kan dateres til 11.000 år f.v.t., og som ligger her på museet.

Efter jægerstenalderen fulgte bondestenalderen fra 4000 år f.v.t med mange fund af flintøkser og tydelige spor i landskabe i form af stendysser og jettestuer.

Herefter fulgte bronzealderen fra 1.700 f.v.t til 500 f.v.t med et rigt lokalt fund ved Lundsbakkegraven.

Om jernalderen kan man i bogen læse om Alugod kvinden – en rig høvdingedatter, der blev stedt til hvile i år 230 efter vor tidsregning på det, der i dag er Flyvestation Værløse. Man fandt graven i 1944 med meget velbevarede knogler og et unikt smykke kaldet ”Værløsefiblen”. Alugodkvinden er Furesøs svar på Tut Ankh Amon!

Efter Jernalderen fulgte Vikingetiden, hvor man i bogen kan læse om sporene af en trækirke fra sidst i 1000 tallet, der blev fundet  ved restaurering af Kr. Værløse kirke, og om vikingegårde i Værløse Vest og Kr. Værløse.

Middelalderen og Renæssancen er beskrevet med et stadig stærkere kongedømme, herremænd, fæstebønder, hoveri, pestens hærgen, et begyndende skolesystem og et ”byting” – den første forløber for vores tids byråd. Gennem citater fra kirkebøger og retsbøger får læseren et indblik i det barske liv her i lokalområdet med meget stor børnedødelighed og et skørlevned, hvor øl var en stor del af ”den daglige kost”.

Det har tydeligvis været en kæmpe opgave, at samle disse mange års lokalhistorier i én bog. Det er første gang, at FuresøHistorien fortælles i en sammenhæng og opgaven er lykkedes rigtig godt. Kommunens to historiske foreninger, Farum Lokalhistoriske Forening og Værløseegnens Historiske Forening har slået sig sammen om opgaven. I fortjener virkelig anerkendelse for dette arbejde. Tak.

Bind 1 fortæller historien frem til enevælden i 1660. Bind 2, der vil bekrive FuresøHistorien frem til vor tid, er endnu kun på begyndelsesstadiet. Men vi kan godt begynde at glæde os. Som borgmester er det et privilegium, at jeg på denne flotte måde kan få serveret en hel masse viden og indsigt i vores egnshistorie og udvikling. Der er skrevet meget godt og spændende om Danmarkshistorien. Og nu har vi så også vores helt egen gennemgang af FuresøHistorien. Tusind tak for det.

 • Nina Nørager-Nielsen

  Kære Ole Bondo.
  Når man hedder Nørager og bor i Værløse, har man tit bøvl med ø og æ.
  Jeg læste din Url – hedder det vist – som læs den FOR din nabo og tænkte, at det kunne man jo også.

  VH Nina Nø

  • Ole Bondo

   Kære Nina Nørager-Nielsen
   Det ville da være en god idé: At læse bogen for sin nabo :-). Der ville helt sikkert være noget at snakke om. Ole